Вторник, 19.03.2024, 10:50

Календарь
«  Сентябрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Погода сегодня
О температуре воды можно узнать здесь и здесь

Прогноз

GISMETEO: Погода по г. Одесса

GISMETEO: Погода по г. Одесса
Наш опрос
что вы знаете о рапана?
Всего ответов: 233
Мини-чат
Наша кнопка
Мы будем вам признательны, если
вы разместите нашу кнопку у себя на сайте:




Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


Анализ сайта тиц pr

Главная » 2010 » Сентябрь » 1 » Обращение инициативной группы
06:35
Обращение инициативной группы
Міністерство аграрної політики України

Колективна вимога

«Одеської затоці та його екосистемі загрожує молюск «прибулець ».

Загроза полягає в тому, що якщо вже сьогодні не вжити відповідних заходів, наше місто може втратити статус курортного вже через 5 років, а прибережні води Одеської затоки, перетворяться на смердючу калюжу. Причиною тому послужило різке збільшення популяції черевоногих молюсків Рапана.Ще 5 років тому, його поява на наших пляжах, радувало туристів і місцевих жителів, насправді, багато хто і не уявляють, що поява молюска Рапана, може докорінно змінити наше море, будучи загрозою знищення всіх мідій, як це вже трапилось у Криму .Рапана, будучи хижим молюском, не має в нашому
морі природних ворогів, з цієї причини темпи зростання її популяції катастрофічно великі.

Вперше Рапана виявили в 1947 році в Новоросійській бухті. У 50-х роках її вже знайшли біля Судака і Батумі.У 1959 році вона з'явилася в районі Одеси і біля берегів Туреччини і Болгарії, а зараз навіть важко сказати, в якому районі моря її немає.Швидкому розселенню Рапана сприяють не тільки розтягнутий нерестовий період і рясні кладки яєць, але й те, що її планктонні личинки розносяться течіями по всій акваторії моря.

Вже сьогодні його скупчення на глибинах не доступних відпочиваючим, нараховуються до 50-ти штук на квадратний метр, а з'їдає кожна Рапана як мінімум одну мідію на день.

Мідії, будучи природним біофільтром води, вже при розмірах від 3-х до 6-ти см здатні фільтрувати до 60 літрів морської води на добу, а квадратний метр килима з мідій, фільтрує більше 150 кубометрів води на добу.За скромними підрахунками, щодня популяція Рапана позбавляє наш затоку від 5 до 10 мільйонів одиниць мідій.Не складно уявити якість морської води, якщо в нашої затоці зникне мідія.Акваторія Одеської затоки, на відміну від Кримських прибережних вод, буде порівнянна з квітучим відстійником, тому як глибини біля наших берегів умовні, а обмін води в затоці, до того ж мілководній, відбувається у багато разів повільніше, ніж навколо півострова.

Нинішнє становище ще більше посилює благоустрій пляжів. Кожен сезон, шторму забирають пісок з пляжів, засинаючи, що залишилися камені на невеликих глибинах, позбавляючи останнього притулку чорноморської мідії. Обов'язковою умовою для існування мідії є наявність на дні кам'яних грядок і рифів.Найбруднішим ділянкою Одеської затоки є його північно-східна частина.На невеликій глибині знаходиться величезна піщана пустеля, від Нафтовий гавані, в районі Пересипу, до мису в районі селищ Фонтанка, Дофінівка, аж до порту Південний, фактично позбавлена мідій через відсутність на всій її території підводних рифів.У багатьох країнах, для поліпшення і створення екосистеми, на подібних безжиттєвих піщаних зонах, спеціально створюються штучні рифи.У сусідніх країнах Чорноморського басейну, урядами цих країн спеціально розроблені програми контролю за чисельністю черевоногих молюсків Рапана,організовані пункти прийому та бригади зачистки.

У нашій країні чинне законодавство,поки прямо протилежно з точністю до навпаки.

Будь-який охочий має право на вилов мідій до 5-ти кг на день!
А на вилов Рапана встановлений ліміт - 10 штук на людину, причому передбачається штраф за кожну виловлену понад норму.

Ми хочемо змінити чинне законодавство з метою зняття обмежень на вилов черевоногих молюсків ропа і призупинити вилов мідій.

Дозволити для вилову рапана використання дихальних апаратів.

Крім усього, ми вимагаємо від органів управління міста Одеси та Одеської області, а також Міністерства аграрної політики України, сприяти дослідженню цього питання і вжити заходів, встановивши контроль над ситуацією, що склалася.

Просмотров: 1028 | Добавил: Barker | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 3
3 Евгений  
0
Ребята, молодцы!
Еще Ювеналий Зайцев, в 70-е годы, предупреждал об опасности рапаны для черноморских экосистем.

Если не трудно, сделайте текст на русском языке и "подписник", чтобы можно было скачать с сайта, распечатать. Я лично на работе у себя гарантирую 50 подписей или даже больше!


2 Barker  
0
В дальнейшем я думаю так и будем делать, пока что это была так называемая -проба пера...

1 coeval  
0
может в обращении в названии молюска заодно и указывать его название на латине?

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]